Nieuws & pers

Terug naar overzicht

05.09.2021

Lezing 'Helmen in de Achtertuin' door Karsten Conaert

Het einde van WOII voor België en West-Europa roept beelden op van D-Day, Opera­tie Market Garden, het Ardennenoffensief. Maar wat gebeurde er in onze eigen wijk of achtertuin?

Tussen 16 en 18 september 1944 breekt in het Limburgse Maasland tussen Lanaken en Maasmechelen het geallieerde offensief ‘Task Force stokes’ los. Het doel is om reste­rende Duitse troepen op een strook akkerland tussen Zuid-Willemsvaart en Maas uit te schakelen. De dorpen op dit ‘eiland’ worden bevrijd, maar zijn getuige van verwoede gevechten. Daarbij sneuvelen niet alleen heel wat geallieerde en Duitse soldaten, maar komen ook burgers om het leven.

In het kleine dorp Boorsem wordt op 17 september ‘44 een groep Duitse kindsoldaten doodgeschoten. Wilde verhalen doen nog steeds de ronde. Maar wat gebeurde er echt?

Karsten Conaert (°1988) studeerde af als leraar Engels en geschiedenis. Hij werkte acht jaar als educatief en wetenschappelijk medewerker voor de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. (Duitse Oorlogsgravendienst) bij de Duitse militaire begraafplaats van Lommel. In 2019 publiceerde hij samen met Marco Mariotti en Benjamin Miermans zijn eerste boek ‘helmen in de achtertuin’.

PRAKTISCH

Wanneer? Donderdag 30 september 

  • 19.00 – 21.00u: lezing incl. pauze & vragen
  • 21.00 – 21.30u: drankje en mogelijkheid tot aankoop boek

Waar? De Brug van Vroenhoven, Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst.

Bijdrage? 5 euro (inclusief drankje)

Inschrijven kan aan het onthaal van De Brug, per e-mail naar lidette.stevens@vlaamsewaterweg.be of telefonisch van dinsdag tot vrijdag op 012 67 15 32

Wegens de Corona maatregelen vragen wij om zoveel mogelijk op voorhand in te schrijven. 
Mondmasker is verplicht bij  het verlaten van je zitplaats.