Nieuws & pers

Terug naar overzicht

07.03.2020

UITGESTELD! De Vlucht, fotografische impressie van Jef Hermans

10 mei 1940, de datum van de Duitse inval in meerdere Belgische grensdorpen. Een datum die voor eeuwig in het geheugen van WOII-overlevende Herman Hermans stond gegrift. Tachtig jaar later treedt zijn zoon Jef in zijn voetsporen: “Ik fietste dezelfde route die mijn ouders namen tijdens hun traumatische vlucht voor de oorlog en nam onderweg foto’s.” Het resultaat, de expo ‘De Vlucht’, is sinds vandaag te bezichtigen in het belevingscentrum ‘De Brug’ in Vroenhoven. “Met deze foto-impressie probeer ik hun verhaal naar het hier en nu te vertalen.”

Uit het leven gegrepen herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn het hele jaar rond te bezichtigen in het belevingscentrum ‘De Brug’ in Vroenhoven (Riemst). ‘De Vlucht’, de nieuwste expositie van fotograaf Jef Hermans die in beeld brengt hoe zijn ouders uit Veldwezelt moesten vluchten voor de Duitse inval, vormt hierop een waardevolle aanvulling. Met ‘De Vlucht’ zoekt Jef Hermans aansluiting met de actualiteit, waarbij nog maar eens blijkt dat het thema vluchten niet zo ver van onze eigen geschiedenis ligt. Jefs concept van een foto-impressie via een fietstocht biedt een originele insteek die onze bezoekers op een andere manier naar hun omgeving laat kijken; als locatie van een nabij en zeer reëel oorlogsverleden.

Van vluchtroute naar fietsroute

Jef Hermans fietste onlangs, aan de hand van zijn vaders videogetuigenis en brief, van Veldwezelt richting Sint-Truiden. Zo probeerde hij deze vluchtroute tachtig jaar later door de ogen van zijn ouders te zien. Een beklijvende maar ook verhelderende ervaring. “Het landschap is intussen drastisch veranderd en ook de omstandigheden waren uiteraard helemaal anders”, vertelt hij. “Toch heb ik op mijn fietstocht waarschijnlijk een aantal dezelfde beelden gezien. Een boom. Een kruispunt. Een straat. Dit gevoel wilde ik in beeld brengen. Samen met het interview met mijn vader schept het een tragisch, waarachtig beeld van die eerste oorlogsdagen.”

Jefs vader Herman zette zijn relaas over de traumatische vlucht Veldwezelt-Borlo pas vele jaren na de feiten op papier. Halsoverkop moest hij op 10 mei 1940, samen met zijn vrouw en schoonvader, te voet op de vlucht slaan over wegen en velden. Bestemming: een rendez-vouspunt in Borlo nabij Sint-Truiden. Helaas kwam niet iedereen daar aan. “Iets dat hun leven voor altijd getekend heeft”, vertelt Jef Hermans. “Het verhaal van mijn vader vertellen door het oog van mijn fotocamera was dan ook iets dat ik enorm graag wilde doen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat belevingscentrum ‘De Brug’ dit ondersteunt en dat vele andere mensen mijn vaders verhaal nu zullen horen, zien en hopelijk zelfs voelen.”

Naast ‘De Vlucht’ maakte Jef Hermans ook al fotoreeksen zoals ‘Het leven bij Tevona’ en ‘Intussen op de kermis’. Zijn nieuwste expositie is vanaf  zaterdag 14 maart tot en met zondag 3 mei 2020 te bezichtigen in het belevingscentrum ‘De Brug’ in Vroenhoven tijdens de openingsuren: woensdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u of op aanvraag. Het bezoek aan de foto-expo is inbegrepen in het inkomticket van het Belevingscentrum De Brug.

OPGELET! Om de verspreiding van COVID-19 (Corona) te vertragen, is ons belevingscentrum gesloten tot en met 19 april. Deze tentoonstelling wordt daarom ook uitgesteld tot een latere datum.