Nieuws & pers

Terug naar overzicht

13.05.2019

Tijdelijke tentoonstelling ‘Sporen van Oorlog. De Archeologie van de Eerste Wereldoorlog’

In het belevingscentrum De Brug (Vroenhoven) is van 18 mei tot en met 8 september 2019 de tijdelijke tentoonstelling ‘Sporen van Oorlog. De Archeologie van de Eerste Wereldoorlog’ te bezoeken.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was het landschap langs de frontlijn omgevormd tot een grote woestenij. Na de oorlog kwam de bevolking terug en wachtte hen de enorme uitdaging om de regio opnieuw op te bouwen en bewoonbaar te maken. Op dat moment werden de sporen van de oorlog weggevaagd en werden ze een deel van het archeologische bodemarchief. Overal in de Westhoek sluimeren in de bodem, nauwelijks dertig centimeter diep en onzichtbaar voor het blote oog, de archeologische resten van de oorlog.

De tentoonstelling toont de resultaten, vondsten en inzichten van meer dan 150 kleine en grote opgravingen die het afgelopen decennium in de Westhoek plaatsvonden: van amateuropgravingen aan het begin van de 21ste eeuw tot grootschalige archeologische opgravingen zoals tijdens de aanleg van de Fluxys gasleiding. Dit archeologische project was vorig jaar te volgen op Eén in de reeks Onder Vlaamse Velden.