Nieuws & pers

Terug naar overzicht

22.01.2022

Foto-expo ‘Single Use Plastic’ van Johanna Minnaard strijkt neer in Brug van Vroenhoven

RIEMST – Op zaterdag 22 januari opende er in het belevingscentrum van De Brug van Vroenhoven een nieuwe expo: ‘Single Use Plastic’ van fotografe Johanna Minnaard. Vanuit haar achtergrond als milieuadviseur stelde ze scherp op wegwerpplastic. “Als bezoeker kom je de ruimte in en zie je acht plastic voorwerpen”, vertelt Johanna Minnaard. “Deze voorwerpen worden het meest gevonden langs de stranden.”

Anders kijken naar wegwerpplastic. Dat is de missie van kunstenares Johanna Minnaard, die vanaf dit weekend exposeert in De Brug van Vroenhoven. Naast het belevingscentrum rond de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart komt er zo ruimte om een frisse blik te werpen op de zogenaamde ‘single use plastics’. Denk aan wattenstaafjes, ballonstokjes … Sinds juli 2021 allemaal verboden in Europa maar nog lang niet vergeten, noch verwerkt door het milieu. “Ik hoop bezoekers bewust te maken, zodat ze in de toekomst eerst nadenken over of ze dat roerstokje echt nodig hebben, of dat ze ook een herbruikbare lepel kunnen gebruiken.”

Spotlight op plastic

Waarom nu precies deze expo? “De Vlaamse Waterweg nv heeft met het beheer van de waterwegen een grote uitdaging om de kanalen en stromen afvalvrij te houden”, klinkt het. “Daarom halen we de tentoonstelling van Johanna Minnaard nu ook naar De Brug van Vroenhoven. Plastic heeft veel voordelen maar wordt niet afgebroken in de natuur, met alle gevolgen van dien. Hierop schijnen we met ‘Single Use Plastic’ een nieuw licht.”

De keuze voor zwart-witfotografie benadrukt daarin het contrast tussen de natuur en het plastic afval dat er niet in thuishoort. Ook zorgde Johanna Minnaard ervoor dat je altijd nog iets extra kan zien in de foto’s. Een bloem, een QR-code … Zo kijk je met een volledig andere blik naar de voorwerpen die we zo goed kennen en toch nooit meer in de supermarkt zullen terugzien.

‘Single Use Plastic’ is vrij te bezichtigen in combinatie met je bezoek aan De Brug van Vroenhoven tot en met donderdag 31 maart.